Een hypotheek voor zzp’ers, onmogelijk?!

Je hebt de stap gemaakt: jij bent zzp’er! De vrijheid geeft je energie. Je bent eigen baas en bepaalt zelf je werkritme en -schema. Toch heeft het ondernemerschap ook een keerzijde, want het is een stuk lastiger om een hypotheek af te sluiten. Onmogelijk is het echter niet. Zeker niet met een goede voorbereiding. Wat zijn de regels en waar moet je op letten?

Omzet over de afgelopen 3 jaar

Als je bij een geldverstrekker aanklopt voor een hypotheek, zullen ze allereerst kijken naar jouw jaarrekeningen en gemiddelde netto inkomen van de de afgelopen drie jaar. Als je al even op weg bent zal dat niet direct een probleem zijn, maar ben je net begonnen dan zullen de cijfers van het eerste jaar waarschijnlijk een stuk lager liggen dan in het derde jaar. Zeker als je bij de start van je onderneming (grote) investeringen hebt gedaan.

Er wordt door geldverstrekkers kritisch naar je inkomen gekeken, omdat je inkomsten (waarschijnlijk) per maand zullen verschillen. De bank zal daarom onderzoeken of je de maandlasten van je toekomstige hypotheek wel kan dragen. Ze kijken daarbij ook of je goed verzekerd bent tegen arbeidsongeschiktheid en overlijden. Wat bij de aanvraag altijd helpt, is het meebrengen van een startkapitaal.

NHG-regels versoepelt voor zzp’ers

Het is sinds kort voor zzp’ers echter wel makkelijker om een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) af te sluiten. Voorheen moest je daarvoor minimaal drie jaar actief zijn als zelfstandige. Tegenwoordig kun je dit al na 12 maanden aanvragen. Daarvoor is het wel vereist dat je je toets-inkomen laat vastellen door een deskundige partij die is aangesteld door het Waarborg Eigen Woningen (WEW).

Je mag een toelichting geven

Toch is het niet alleen een kwestie van je jaarcijfers inleveren en wachten op een antwoord van de bank. Je krijgt vaak ook de mogelijkheid om een toelichting te geven op je jaarcijfers. Onze adviseurs weten als geen ander waar de bank bij zo’n toelichting op let en helpen je graag bij de voorbereiding op dit belangrijke gesprek.

Bereid je goed voor en vraag advies

Eigenlijk begint het al een stap eerder. Een goede voorbereiding is het halve werk. Maar je bent al zo druk met (de start van) jouw eigen onderneming. Je kunt dus wel wat hulp gebruiken. Bij Van de Mheen helpen we je om een zo sterk mogelijke aanvraag in te dienen. We maken jouw jaarcijfers inzichtelijk en zorgen ervoor dat je goed voorbereid, met de juiste papieren en verzekeringen bij de bank aanklopt. Omdat we onafhankelijk zijn, werken we met veel partijen samen. We vinden daarom altijd een bank of andere hypotheekverstrekker die jouw situatie naar waarde weet in te schatten.

Neem contact op via info@vandemheen.nl of bel ons op 0341 – 35 20 43.

Toon volledig nieuwsoverzicht »