Oversluiten van je hypotheek – wanneer is het moment?

Geld besparen willen we allemaal. De de grootste klap maak je misschien wel door op het juiste moment je hypotheek over te sluiten. Met een lager rentetarief kun je maandelijks al snel tientallen tot honderden euro’s besparen. Maar wanneer zet je de stap?

De hypotheekrente blijft dalen. Elke keer als we denken dat het niet lager kan, gaat de rente toch weer naar beneden. Als je recent een hypotheek hebt afgesloten, is het verschil wellicht niet heel groot, maar heb je langer dan 5 jaar geleden een hypotheek afgesloten, dan kan het renteverschil oplopen tot enkele procenten. Het voortijdig oversluiten van je hypotheek kan dan wel eens gunstig uitpakken.

Lagere maandlasten, meer zekerheid

Op dit moment schommelt de hypotheekrente tussen de 1,5 en 2% (afhankelijk van geldverstrekker en afsluitperiode). Sloot je langer dan 7 jaar geleden een hypotheek af, dan kan het zomaar zijn dat je (meer dan) 5% rente betaalt. Dat is nogal een verschil!

Een ander voordeel van het oversluiten van je hypotheek is dat je weer voor een langere periode weet waar je aan toe bent. Je kunt tegen een lager rentetarief je rente voor 5, 10 of zelfs 20 jaar vastzetten.

Boetes en kosten

Is het daarom verstandig om over te sluiten? Dat hangt af van een aantal factoren. Aan het oversluiten van een hypotheek zijn altijd kosten verbonden en deze moeten wel opwegen tegen de maandelijkse besparing. Die kosten bestaan uit taxatie-, notaris en afsluitkosten. Daarbovenop komt nog de boete van de huidige geldverstrekker. Hoe sneller jij je contract wilt openbreken, hoe hoger de boete.

Bepaal met jouw adviseur hét juiste moment

Het is dus verstandig om met je hypotheekadviseur om tafel te gaan en een berekening te maken door de kosten en baten in kaart brengen. Aan de hand daarvan kun je bepalen óf en wanneer het verstandig is om jouw hypotheek over te sluiten.

Neem contact op via info@vandemheen.nl of bel ons op 0341 – 35 20 43.

Toon volledig nieuwsoverzicht »