Rookmelders vanaf 1 juli 2022 verplicht

Het lijkt nog ver weg, maar dit is er eentje in de categorie: beter te snel dan te laat. Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders in iedere woning, op alle verdiepingen verplicht. Doel van deze maatregel? Het redden van levens. Jaarlijks overlijden namelijk nog altijd tientallen mensen in Nederland aan de gevolgen van een woningbrand. Vaak worden huizenbezitters tijdens hun slaap door brand overvallen en stikken meestal door de rook die daarbij vrijkomt. Het hebben van goede rookmelders is dus straks niet alleen een vereiste, maar zorgt waarschijnlijk ook voor een betere nachtrust. 

’s Nachts ruik je niks

Rookmelders hebben hun nut meer dan bewezen. Het zijn jouw extra paar ogen en oren, of liever gezegd neus. Vaak ontstaat een brand ‘s nachts als je ligt te slapen. Wat veel mensen niet weten is dat je reukorgaan tijdens je slaap wordt uitgeschakeld. De rook die bij of vooraf aan een brand ontstaat, merk je dus niet op. Een goedwerkende rookmelder signaleert al in een vroeg stadium een (beginnende) brand en geeft jou en je gezinsleden (en/of andere huisgenoten) net dat beetje extra tijd om veilig het huis te verlaten.

Beste plek voor een rookmelder

Een rookmelder gaat af zodra het rookdeeltjes in de lucht detecteert. Goed om te weten als je rookmelders plaatst. Hang de melders op plaatsen waar je tijdens je vluchtroute sowieso langs moet. Denk aan de hal, trapgat of overloop. Vanaf 1 juli 2022 moet elke woonlaag voorzien zijn van tenminste 1 rookmelder, maar nog beter is het om ook iedere slaapkamer uit te rusten met een rookmelder. Bevestig ze bij voorkeur aan het plafond, minimaal 50cm van de muur.

Thermische melder in de keuken en badkamer

Ondanks dat brand regelmatig in de keuken ontstaat, is dit geen geschikte plek om een rookmelder op te hangen. Door het koken (of de oven of de waterkoker) komen er geregeld stoom en dampen vrij, waardoor de rookmelder rookdeeltjes in de lucht detecteert en ten onrechte afgaat. Om dezelfde reden is de badkamer ook geen goede plek. In deze ruimtes kun je beter een thermische melder plaatsen. Deze gaan af bij een hoge of een te snel stijgende temperatuur.

Toch brand?

Bij deze daarom onze waarschuwing om niet te wachten tot 1 juli 2022, maar je huis nu al te voorzien van rookmelders, zodat je op tijd gewaarschuwd wordt bij een brand en veilig het huis kunt verlaten. En als het je overkomt en je hebt brandschade, dan zorgen wij ervoor dat de verzekering snel en adequaat de ontstane schade uitbetaalt.

Wil je jouw verzekeringen nog eens onder de loep nemen? Dan kun je ons bereiken via info@vandemheen.nl of bel naar 0341-352043.

Waarom Van de Mheen?

• Advies op maat

Wij zijn al meer dan 40 jaar tevreden over Assurantiekantoor van de Mheen en kunnen het dan ook iedereen aanbevelen om daar je verzekeringen af te sluiten vanwege de zeer goede persoonlijke service.

Dhr. Kleijer

• Persoonlijke benadering

Van de Mheen is al 55 jaar mijn betrouwbare adviseur, tot volle tevredenheid. Ik kan hem aan een ieder aanbevelen.

Dhr. Kok

• Altijd in uw belang

Assurantie van de Mheen doet wat ons betreft hun uiterste best om de klant zo snel mogelijk te helpen. Klant is nog steeds koning bij fa. van de Mheen. Ga zo door!

Dhr. Geertsema