Van aflossingsvrij naar aflossingsblij!

Heb jij een aflossingsvrije hypotheek? Je bent niet de enige. Twee miljoen Nederlanders met een koophuis lossen (een gedeelte van) de hypotheek niet binnen dertig jaar af, maar betalen alleen de rente. Op zich niks aan de hand, maar wat als je straks met pensioen gaat en je hypotheek afloopt? Kun je daarna nog steeds de maandlasten dragen?

Aflossingsvrije hypotheken worden sinds 2013 niet meer afgesloten. En dat terwijl dit enkele jaren daarvoor nog de populairste hypotheekvorm was. Een logisch gevolg van de stijgende huizenprijzen. De kans dat je huis onderwater kwam te staan was in de jaren 90’ en 00’ klein. En dus hadden de banken genoeg zekerheid dat de hypotheek hoe dan ook afgelost kon worden. In de laatste economische crisis is de gemiddelde huizenprijs echter met een kwart gedaald.

Wat als je inkomen daalt door je pensioen?

Veel huishoudens hebben de zaken omtrent hun hypotheek op orde, maar er zijn ook grote groepen mensen waarbij het inkomen de afgelopen jaren is gedaald of zal dalen, zeker als je met pensioen gaat. Voor die mensen kan het het lastig worden om met een nieuwe hypotheekvorm de eindjes iedere maand aan elkaar te knopen. Zeker als je bedenkt dat sinds 2001 de rente na 30 jaar niet meer aftrekbaar is van de belasting.

Waarde van je huis telt niet mee voor nieuwe hypotheek

En er is nog een valkuil: ondanks dat het economisch weer goed gaat en de huizenprijzen in Nederland stijgen, geeft dit allerminst een garantie op een nieuwe hypotheek. Banken kijken namelijk niet naar de waarde van een huis, maar naar het inkomen van de aanvrager om te bepalen of ze een hypotheek afsluiten. Het gaat ze er namelijk om of je nu en in de toekomst de maandlasten kunt dragen. Daarbij wordt vanaf 55-jarige leeftijd ook gekeken naar het (toekomstige) pensioeninkomen.

Van aflossingsvrij naar aflossingsblij

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) is daarom onlangs een campagne gestart om hypotheekhouders te attenderen op de risico’s en op het belang om op tijd een oplossing te bedenken voor het aflossen van de hypotheek. Er zijn meerdere oplossingen door bijvoorbeeld nu al te beginnen met aflossen of in een later stadium een beroep te doen op je spaargeld.

Ben jij voorbereid?

Wil je weten of jij je hypotheek helemaal kunt aflossen? Ook na je pensioen of als je hypotheek ten einde loopt? Onze hypotheekadviseurs helpen je graag om jouw financiële toekomst uit te stippelen én veilig te stellen, zodat je met een gerust hart in je huis kunt blijven wonen.

Je kunt onze adviseurs bereiken via info@vandemheen.nl of bel ons op 0341 – 35 20 43.

Toon volledig nieuwsoverzicht »