Wat kun je met de overwaarde van je huis?

Grote kans dat jouw huis de afgelopen jaren meer waard is geworden. Is deze waarde hoger dan je hypotheek, dan spreek je van overwaarde. Een prettige gedachte als je wilt verhuizen, maar ook als je in je huis wilt blijven wonen. Met deze overwaarde kun je namelijk mooie dingen doen. Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij.

Verlaging van je hypotheekrente

Om je maandelijkse lasten te drukken, kun je met overwaarde de rente op je hypotheek (vaak) verlagen. Is je huis namelijk meer waard dan de hoogte van je hypotheek? Dan heeft je hypotheekverstrekker meer zekerheid dat deze wordt terugbetaald. Vele hypotheekverstrekkers kunnen je daarom in een lager rentetarief plaatsen.

Je huis verbouwen

Door overwaarde op je huis kun je ook je hypotheek verhogen. Het geld dat je daarmee vrij maakt mag je gebruiken om te verbouwen. De hypotheekverstrekker toetst uiteraard wel of je kan voldoen aan je nieuwe hypotheekverplichtingen. Een bijkomend voordeel van een verbouwing is dat het soms ook de waarde van je huis verhoogt. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe badkamer, keuken of juist het aanpakken van achterstallig onderhoud.

Schenken of lenen aan je kinderen

Je kunt ook je kinderen helpen om een huis te kopen, want met die hoge huizenprijzen is het voor starters lastig om een betaalbare stek te vinden. Als de ruimte er is, mag je de overwaarde van je huis gebruiken om tot ruim €100.000,- te schenken aan je kinderen, mits zij dit gebruiken voor de aankoop van een huis of aflossing van hun eigen hypotheek. Hiermee trek je als het ware de erfenis naar voren. Je kunt ook een bedrag, voor hetzelfde doel, aan je kinderen lenen. Over dat bedrag ben je wel verplicht om rente te berekenen. Die mag je echter wel schenken.

Heeft dit bericht je nieuwsgierig gemaakt, verbouwings- of schenkingsplannen aangewakkerd? Laten we dan samen kijken naar jouw mogelijkheden. Bel ons op 0341 – 35 20 43 of mail naar info@vandemheen.nl.

Waarom Van de Mheen?

• Advies op maat

Wij zijn al meer dan 40 jaar tevreden over Assurantiekantoor van de Mheen en kunnen het dan ook iedereen aanbevelen om daar je verzekeringen af te sluiten vanwege de zeer goede persoonlijke service.

Dhr. Kleijer

• Persoonlijke benadering

Van de Mheen is al 55 jaar mijn betrouwbare adviseur, tot volle tevredenheid. Ik kan hem aan een ieder aanbevelen.

Dhr. Kok

• Altijd in uw belang

Assurantie van de Mheen doet wat ons betreft hun uiterste best om de klant zo snel mogelijk te helpen. Klant is nog steeds koning bij fa. van de Mheen. Ga zo door!

Dhr. Geertsema