Zorgverzekeringen 2022: hoeveel risico neem jij?

Ben jij er al uit wat je doet met je zorgverzekering? Stap je over of blijf je bij dezelfde zorgverzekeraar? En wat doe je met je eigen risico? Wij helpen je graag op weg om een verstandige keuze te maken.

Eigen risico: maak de rekensom

Het eigen risico blijft ook in 2022 staan op minimaal € 385,-. Dit kun je in stapjes van € 100,- ophogen naar € 885,-. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je maandbedrag. Kies je in 2022 voor een eigen risico van € 885,- dan bespaar je daarmee gemiddeld € 250,- op je zorgpremie. Verwacht je echter zorg nodig te hebben, maak dan voor jezelf de rekensom. Als je je eigen risico met € 500,- verhoogt en daarmee € 250,- bespaart is het bedrag dat je eventueel toch moet bijbetalen maximaal € 250,-. 

Misverstanden over het eigen risico

Er bestaan ook veel misverstanden over wat wel of niet onder je eigen risico valt. We zetten ze graag voor je op een rijtje:

  • Zorg voor je kinderen onder de 18 jaar valt niet onder je eigen risico.
  • Een bezoek aan de huisarts ook niet. Maar wel de kosten die je maakt bij specialisten waar je huisarts je eventueel naar doorverwijst.
  • Je eigen risico geldt ook niet voor de aanvullende verzekeringen, zoals die voor de fysiotherapeut of tandarts.

Op de aanvullende verzekeringen zijn slimme keuzes te maken. Bedenk goed of je een aanvullende verzekering nodig hebt en zo ja welke. Kom je er zelf niet helemaal uit? Wij adviseren je graag over de keuze. 

Budget-, natura- of restitutieverzekering

Vind je het belangrijk om op je premie te besparen? Dan zijn er ook andere mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld overstappen op een natura- of budgetverzekering. Die laatste is qua premie de voordeligste, maar je bent dan wel gebonden aan gecontracteerde zorgaanbieders. Ga je naar een andere zorgaanbieder, dan moet je een flink deel van de kosten zelf betalen, dus dat vinden wij wel een risico. 

Bij een naturaverzekering heb je een iets beperktere eigen bijdrage van de kosten van niet gecontracteerde zorgaanbieders dan bij een budgetverzekering. Er zijn ook meer zorgaanbieders gecontracteerd. 

Het voordeel van een restitutieverzekering is dat je in principe bij alle zorgaanbieders terecht kunt en dat de kosten van een zorgaanbieder die niet bij hen onder contract staat, meestal volledig wordt vergoed.

Zullen we samen een keuze maken?

Welke verzekering bij jou past is dus helemaal afhankelijk van jouw wensen en (toekomstige) situatie. Wil je dat we met je meekijken en -denken? Neem gerust contact met ons.

Waarom Van de Mheen?

• Advies op maat

Wij zijn al meer dan 40 jaar tevreden over Assurantiekantoor van de Mheen en kunnen het dan ook iedereen aanbevelen om daar je verzekeringen af te sluiten vanwege de zeer goede persoonlijke service.

Dhr. Kleijer

• Persoonlijke benadering

Van de Mheen is al 55 jaar mijn betrouwbare adviseur, tot volle tevredenheid. Ik kan hem aan een ieder aanbevelen.

Dhr. Kok

• Altijd in uw belang

Assurantie van de Mheen doet wat ons betreft hun uiterste best om de klant zo snel mogelijk te helpen. Klant is nog steeds koning bij fa. van de Mheen. Ga zo door!

Dhr. Geertsema