Naar het ziekenhuis in het buitenland… En nu?

Als je ziek of gewond in het ziekenhuis belandt is dat natuurlijk vervelend. Helemaal in het buitenland. De taalbarrière en andere gebruiken maken het nog spannender. En wie betaalt de behandeling en de medicijnen? Hoe kom je weer thuis?

Bel de alarmcentrale

Als je een reisverzekering hebt afgesloten, krijg je een telefoonnummer van de alarmcentrale. Zij zijn dag en nacht bereikbaar voor praktische zaken, maar ook voor de communicatie tussen ziekenhuis en jou of je reisgenoten. Ze helpen je bij elke belangrijke beslissing en geven advies.
Geen reisverzekering afgesloten? Ook je zorgverzekeraar heeft een alarmnummer dat je kunt bellen. Zij helpen je dan verder tijdens je verblijf in het ziekenhuis. Let op: Ze bieden geen hulp bij alle andere zaken, zoals een langer verblijf in het buitenland!

Kosten van behandeling en medicatie

De zorgverzekering uit Nederland betaalt de behandeling en medicatie in het buitenland, maar wel voor de Nederlandse prijs. Een ziekenhuisopname in de Verenigde Staten kan achteraf een vervelende financiële verrassing worden.
Een reisverzekering biedt dan uitkomst. De meeste reisverzekeringen dekken het verschil in de gemaakte kosten en de dekking van de zorgverzekering. Neem dit voor je reis door met je verzekeringsadviseur, mocht je hier vragen over hebben.
Let op: je krijgt vaak alleen de medicijnen vergoed die door de arts of het ziekenhuis zijn voorgeschreven. Alles wat je zelf los koopt bij de apotheek moet je zelf betalen!

De kosten van je bezoek

Je partner of reisgenoot kan niet in het ziekenhuis overnachten, en zal op en neer moeten reizen. De kosten daarvan worden meestal via de reisverzekering vergoed. Overleg ook met de alarmcentrale over deze kosten. Zo kan het misschien goedkoper zijn om een hotel naast het ziekenhuis te nemen, dan te reizen tussen vakantie-adres en ziekenhuis.

Langer verblijf in het buitenland

Moet je langer in het buitenland blijven door je ziekenhuisopname? Dan betaalt de reisverzekeraar de extra kosten die je moet maken. In overleg met de alarmcentrale kan je dan de verblijfskosten doornemen.

Weer thuis

Eenmaal terug in Nederland kan je alle kosten in kaart brengen. Bijvoorbeeld de telefoonrekening of parkeerkosten bij het ziekenhuis. Vrijwel alle kosten die gemaakt zijn in verband met het ziekenhuisbezoek kan je vergoed krijgen.

Vragen over je reisverzekering?

Kijk met je verzekeringsadviseur hoe je vervelende verrassingen kan voorkomen. Neem gerust contact met ons op: info@vandemheen.nl of 0341 – 35 20 43.

Toon volledig nieuwsoverzicht »