Scheiden?

Regel je hypotheek en verzekeringen (op tijd)!

Als je gaat scheiden verandert er in korte tijd veel. Hoe zorg je ervoor dat je financieel goed (voorbereid) uit elkaar gaat? Door onderstaande zaken op tijd te regelen.

Hypotheek

Hoe turbulent de periode ook is, schakel tijdig een hypotheekadviseur in. De adviseur bekijkt voor wie het haalbaar is om in het huidige huis te blijven wonen en wat voor hypotheek de ander kan afsluiten. Verder zorgt een adviseur er voor dat de hypotheek na de scheiding aan de (complexe) fiscale regels blijft voldoen.

Niet alleen voor je hypotheek is het raadzaam om snel met je adviseur om tafel te gaan, ook voor het regelen van je verzekeringen is het goed om met een adviseur inzichtelijk te maken welke verzekeringen er zijn, aangepast, aangevraagd en/of stopgezet dienen te worden. 

Zorgverzekering

Hebben je partner en jij een gezamenlijke zorgverzekering of ieder apart? En hebben jullie kinderen? Besluit dan bij wie ze op de zorgverzekering (blijven) staan. De adviseur kijkt en denkt met jullie mee, zodat ieder gezinslid ook na de scheiding goed verzekerd is.

Inboedelverzekering

Hoogstwaarschijnlijk verandert de financiële omvang van de inboedel ook door jullie scheiding. Dat betekent dat de hoogte van je inboedelverzekering maar ook de gewenste dekkingen weer bekeken moeten worden.

Autoverzekering

Een verzekering waar je ook niet gelijk aan denkt als je gaat scheiden, is de autoverzekering. Veel huishoudens hebben twee auto’s. Meestal hebben de auto’s niet evenveel schadevrije jaren opgebouwd. En vaak staan de schadevrije jaren op naam van één van de echtgenoten. Daarom is het belangrijk om tijdig te kijken hoe de schadevrije jaren na de scheiding verdeeld moeten worden en hoe de polissen voortgezet moeten worden.

Pensioen

En vergeet het pensioen niet. Hebben jullie kinderen? Dan wordt het pensioen dat je hebt opgebouwd in de periode dat jullie én getrouwd waren én kinderen hadden na jullie pensioengerechtigde leeftijd evenredig verdeeld (tenzij je het anders afspreekt). Dit heet verevening. Regel dit wel uiterlijk 2 jaar na de scheiding. Jullie pensioenadviseur helpt je hier graag bij.

Kortom, genoeg te doen, maar waar je ten tijde van een scheiding niet aan denkt. Schakel daarom (tijdig) de hulp in je van je adviseur, zodat hij voor jullie aan de slag kan gaan en de zaken op een rijtje kan zetten. Zo gaan jullie in ieder geval financieel goed uit elkaar.

Neem contact op via info@vandemheen.nl of bel ons op 0341 – 35 20 43.

Toon volledig nieuwsoverzicht »