Zonnepanelen op je bedrijfspand? Check je verzekering!

Er zijn heel wat daken van bedrijfspanden geschikt voor zonnepanelen. Veel ondernemers kiezen er dan ook voor om op deze manier energie te winnen en geld te besparen. Maar voordat je het dak op klimt, neem eerst contact op met je verzekeringsadviseur, want het kan zo maar zijn dat de verzekering niet zit te wachten op jouw nobele initiatief en na het plaatsen de verzekering stopzet.

Verhoogd risico op brand

Wat is het geval: het aanleggen van zonnepanelen verhoogt het risico op brand. Daar zit jij, maar dus ook de verzekeraar, niet op te wachten. Ze stoppen de verzekering, verhogen fors de premie of stellen hoge eisen aan het pand ter voorkoming van brand. Daarmee wordt je investering wellicht erg onaantrekkelijk.

Angst is voorstelbaar

De “angst” van verzekeraars is voorstelbaar. De aanleg van de panelen moet te allen tijde gedaan worden door een gecertificeerde installateur en conform NEN1010 (inclusief opleveringsbewijs). Helaas gebeurt dit niet altijd en kiezen sommige ondernemers voor goedkopere en daarmee risicovollere oplossingen. Het gevaar zit ook in dakconstructies die niet altijd berekend zijn op het extra gewicht dat zonnepanelen met zich meebrengen. Tot slot heb je nog het brandgevaar dat ontstaat door de warmteontwikkeling die achter de panelen of de omvormer ontstaat. Samen met brandbare isolatie of achterplaten vormt dit een gevaarlijke combinatie.

Preventie Brochure Zonnepanelen

Toch is het zonde als er zoveel ruimte voor zonnepanelen niet benut wordt. Daarom werken verzekeraars en marktpartijen op dit moment aan een Preventie Brochure Zonnepanelen met technische informatie over zonnestroomsystemen en de verzekeringsrisico’s die hierbij spelen.

Eerst checken

Voor jou als ondernemer is het daarom aan te raden, voor je de zonnepanelen op je dak plaatst, eerst contact met ons op te nemen. Dan zoeken wij uit wat jouw huidige verzekering hierover zegt en of een andere verzekering wellicht passender is bij de nieuwe situatie.

Bel ons op 0341 – 35 20 43 of mail naar info@vandemheen.nl

Toon volledig nieuwsoverzicht »