Lineaire hypotheek

Wat is een lineaire hypotheek?

Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij u maandelijks een vast bedrag aflost. Dit bedrag wordt bepaald door het leenbedrag te delen door het aantal periodieke aflossingen. Aan het eind van de looptijd is de hypotheek compleet afgelost. Door de maandelijkse aflossingen neemt de totale schuld af en daardoor ook de maandelijkse rentebedragen. Aan het eind van de looptijd is deze vorm van hypotheek daardoor een goedkope hypotheek, maar aan het begin juist verhoudingsgewijs hoog.

Veel huizenkopers willen graag in het begin juist lagere maandlasten, zodat deze vorm niet vaak gekozen wordt. Bij Assurantiekantoor Van de Mheen vertellen wij u graag of deze vorm voor uw situatie geschikt is. De voor- en nadelen worden hier kort en bondig genoemd.

Voordelen lineaire hypotheek

  • De totale rentelasten over de hele looptijd van de lineaire hypotheek zijn lager dan bij andere aflossingsvormen;
  • Door de relatief snelle aflossing vanaf de aanvang van de lineaire hypotheek een snelle vermogensgroei plaats;
  • Door de relatief snelle aflossing neemt het risico verhoudingsgewijs snel af;
  • De jaarlijkse lasten nemen gedurende de looptijd af. Dit is vooral aantrekkelijk voor mensen die bijvoorbeeld in de toekomst minder willen gaan werken, of vervroegd uit willen treden. Het is ook interessant voor mensen met een risicovol beroep waarbij het risico bestaat dat het inkomen door omstandigheden in de toekomst lager kan komen te liggen.

Nadelen lineaire hypotheek

  • De maandlasten zijn de eerste jaren hoog;
  • Door de relatief hoge lasten in de beginfase kan in veel gevallen een lagere hypotheek worden verkregen dan bij andere aflossingsvormen;
  • De hoogte van de hypotheekrenteaftrek wordt gedurende de looptijd lager;
  • Bij een lineaire hypotheek is sprake van beperkt inflatievoordeel: dankzij de inflatie neemt de relatieve waarde van de hypotheekschuld in de loop van de tijd af. Indien er in het begin van de looptijd van de hypotheek veel afgelost wordt, wordt er minder van deze relatieve waardevermindering geprofiteerd.

Benieuwd naar andere hypotheekvormen en de mogelijkheden voor uw situatie? Bekijk ons hypotheekoverzicht of neem contact op met ons kantoor in Putten. Bel 0341 – 35 20 43 of mail naar info@vandemheen.nl